Procurorul general interimar Ion Munteanu este noua țintă a hackerilor anonimi. Din informațiile postate pe site-ul moldovaleaks.com rezultă că, fiind procuror în Moldova, Munteanu ar fi implicat activ în afaceri în România și achiziționează acolo terenuri și imobile scumpe. Comentând scurgerea, Ion Munteanu a spus că nu este foarte surprins și se aștepta la așa ceva, dar este sigur că toate informațiile apărute în spațiul public nu trebuie să-l afecteze, întrucât el, citez, „mereu şi-a făcut lucrul cu sinceritate.”
La sfârșitul săptămânii, pe site-ul moldova-leaks.com a apărut o nouă porție de scurgeri. De data aceasta, potrivit hackerilor anonimi, aceștia au spart corespondența personală a procurorului general interimar Ion Munteanu. Se afirmă că documentele, corespondența și materialele cauzelor penale dintr-o perioadă de 12 ani au ajuns în rețea (iată o captură de ecran a dosarului penal acoperiți numele interlocutorului!) din e-mailul, precum și contul Telegram al procurorului general interimar.
Din informațiile publicate rezultă că Ion Munteanu, fiind procuror în Republica Moldova, ar face activ afaceri în România și achiziționează imobile acolo. Astfel, potrivit autorilor scurgerii, în decembrie 2015, Munteanu, fiind procuror la Procuratura Anticorupție, și-a cumpărat un apartament cu trei camere în centrul Brașovului cu 73 mii de euro plus comisioane, și l-a trecut pe numele socrilor.
Iar în 2017, actualul procuror general interimar ar fi avut deja o fabrică de procesare a fructelor în valoare de 9,6 milioane de euro. „În aceeași perioadă, el caută terenuri în România pentru construcția de hale, a unor service-uri auto și spălătorii auto și, de asemenea, cumpără în ţara vecină imobile în valoare de 650 000 de euro”, afirmă site-ul moldovaleaks.
Într-una dintre corespondențe, aparent Ion Munteanu discută activ cu interlocutorii săi pe nume Janna și Bahodir despre furnizarea de lână, vată, bandaje și tifon din Uzbekistan în România prin Moldova: este vorba de livrări de probă, caracteristicile produsului, liste de prețuri, precum și eventuale taxe suplimentare la bunurile furnizate pentru profit.
Potrivit datelor postate pe site-ul moldova-leaks.com, printre cei mai activi pretinşi interlocutori ai actualului procuror general interimar se numără fostul șef al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari, precum și ministrul Justiției Sergiu Litvinenco.
Violina Moraru, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, de la care am încercat să aflăm poziția lui Ion Munteanu cu privire la scurgere, ne-a scris într-un mesaj că „atentarea la viaţa privată, inclusiv prin încercări de a sparge anumite conturi, este un lucru regretabil, totodată, remarcăm că Procurorul General interimar, Ion Munteanu, nu a purtat discuții compromițătoare și nu a avut vreo activitate care ar afecta imaginea instituției pe care o conduce”. Ion Munteanu, comentând situația la TV8, a declarat că se aștepta că ar putea fi sparte și conturile lui.
“Nu știu cât din ceea ce a apărut este real. Cândva, am deținut și eu un cont pe Telegram, nu neg. Mereu mi-am făcut lucrul cu sinceritate. Tot ce apare acolo nu ar trebui în mod normal să mă afecteze, doar dacă nu au fost făcute retușări sau trucări”, a menționat Ion Munteanu.
Ion Munteanu este al șaselea oficial de rang înalt, a cărui pretinsă corespondenţă privată din Telegram a fost plasată în spațiul public de hackeri anonimi. Şi nu este ultima, potrivit declarației de astăzi a autorilor site-ului moldova-leaks. Investigațiile cu privire la spargerea corespondenței personale a oficialilor sunt în curs de desfășurare.
Autenticitatea mesajelor publicate nu poate fi deocamdată verificată. Directorul SIS a declarat la PRO TV că, scurgerea de informații ar fi opera serviciilor secrete din alte țări și că aceste acțiuni fac parte dintr-o campanie de escaladare a situației din Moldova și de subminare a încrederii cetățenilor în instituțiile statului.
El a mai spus că SIS intenționează să contacteze administrația rețelei Telegram pentru a clarifica situația cu spargerea conturilor mai multor oficiali moldoveni.
Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a declarat, la rândul său, că mesajele publicate care i-au fost atribuite au fost fabricate și că el nu a încălcat legea. Fostul procuror Viorel Morari nu ne-a răspuns la apeluri pentru a comenta conținutul corespondenței în care este menționat.
La momentul redactării acestei știri, Morari nu a făcut declarații la subiect.