Tinctură de molie de ceară, miere de dovleac și alte bunătăți la Târgul apicol din centrul capitalei

Peste 30 de apicultori din mai multe raioane ale țării își expun produsele la Târgul apicol care are loc de pe 19 până pe 21 august în scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului” din centrul capitalei. Evenimentul este organizat în contextul Zilei Naționale a Apicultorului, marcată anual la 19 august, transmite IPN.

Marina Capmoale este din satul Lipnic, raionul Ocnița. Practică apicultura de 42 de ani, de la vârsta de 24 de ani, împreună cu soțul. Au început dintr-o necesitate de sănătate, cu doar doi stupi. Ușor-ușor, au transformat activitatea  în afacere. Femeia spune că atunci când lucrează cu albinele e plină de energie. Albinele zboară pe câmpurile cu levănțică, salvie, salcâm. Este printre puținii apicultori care vinde miere de dovleac, la preț de 120 de lei pentru un kilogram, dar și care comercializează ceară, la preț de 220 de lei pentru un kilogram. Ceara o cumpără mai mult credincioșii de la mănăstiri. Soții Capmoale mai au de cules în anul curent miere de rapiță, pe care intenționează să o vândă la un preț de 100 de lei pentru un kilogram. Cea mai ieftină este mierea polifloră, 80 de lei kilogramul. Mai scumpă este mierea de levănțică, 90 de lei kilogramul.

Seceta din anul curent a afectat recolta de miere. Miere de tei nu s-a cules deloc. În schimb s-a făcut mierea de floarea soarelui. Apicultoarea din Lipnic spune că și recolta mierii de salcâm a depășit așteptările.

Albinăritul este afacere de familie și pentru soții Mihaela și Mihai Surdu, care propun cumpărătorilor și lumânări din ceară cu arom de căpșuni, trandafir, vanilie, scorțișoară, levănțică. Mierea de salcâm este cel mai scump produs pe care îl expun, 170 de lei kilogramul. Polen, tinctură de propolis, coctail apicol sunt alte produse apicole care se găsesc pe masa soților Surdu. Mihai Surdu face parte din a treia generație de apicultori – mama și bunica la fel au practicat albinăritul.

Târgul apicol din scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului” este deschis între orele 08.00-18.00. Evenimentul este organizat de Asociația Națională a Apicultorilor, în parteneriat cu Pretura sectorului Buiucani a capitalei.

Citește și