Conducătorii autorităților publice aflate sub control parlamentar vor putea fi demiși chiar de către deputați, dacă aceștia vor constata activitate defectuoasă în urma audierii raporturilor. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în prima lectură de majoritatea parlamentară. Inițiativa a provocat reacții din partea deputaților BECS, care au declarat că proiectul urmărește promovarea în funcții a persoanelor apropiate guvernăriii, afirmații respinse de reprezentanții puterii.
Șefii instituțiilor subordonate Parlamentului ar putea să-și piardă fotoliile, dacă deputații vor constata că nu-și fac treaba. Se întâmplă după modificarea unei legi de către majoritatea parlamentară.
Documentul instituie un mecanism de control, sancționare și demitere a conducătorilor unor astfel de autorități publice. Proiectul vizează Comisia Națională a Pieței Financiare, Consiliul Concurenței, Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor, Consiliul Audiovizualului, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Autorii inițiativei menționează că acordarea dreptului Parlamentului de a revoca din funcție membrii autorităților publice autonome urmare a audierii rapoartelor anuale de activitate vine să responsabilizeze organele de conducere ale acestor autorități în fața Legislativului.
OLESEA STAMATE, deputat, PAS: „Avem conducători ai unor instituții publice foarte importante pentru statul nostru care nu-și exercită corespunzător atribuțiile de serviciu și continuă să fie plătiți din banii publici fără să poată fi sancționați pentru executarea necorespunzătoare a obligațiilor de serviciu”.
De cealaltă parte, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor susține că, de fapt, adevărata intenție a proiectului de lege este înlăturarea actualilor conducători ai instituțiilor și promovarea în funcții a persoanelor apropiate guvernării.
PETRU BURDUJA, deputat, BECS: „În mass-media au fost speculații de verișoare, concubine și așa mai departe. Ceea ce vreți să faceți este că acolo să ajungă cumetri, nănași, nănașii nănașilor, dar până la urmă o să se întâmple că persoanele pe care o să le revocați, ei o să se restabilească prin instanță și salariu o să primească și actualul și cel care s-a restabilit”.
Odată cu venirea la putere a Partidului Acțiune și Solidaritate două verișoare ale președintelui Maia Sandu au fost promovate la Guvern și Parlament. Ulterior, șeful statului a recunoscut acest fapt, dar a menționat că ele ar fi angajate pe bază de profesionalism și că nu ar exista niciun conflict de interese. De asemenea, concubina unui deputat PAS a fost angajată la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.